Nie lubię zielonych bananów. Wolę te żółte z brązowymi plamkami. Ale je trzeba szybko zjadać zanim brązowe plamki nie zamienią się w brąz całkowity.

A co zrobić gdy już tak się stanie? Można zmiksować banana z mlekiem na bananowy koktajl lub .... zrobić bananowe placuszki. Pewnie Ameryki nie odkryłam, ale efekt był całkiem smaczny.

Banana zmiksowałam z 2 jajkami, cukrem waniliowym, ok.1/3 szklanki mleka i mąką w ilości takiej aby dało gęste, lejące ciasto. Dałam też łyżkę oleju,żeby już nie trzeba było tego na tłuszczu smażyć.
Smażyło się to bardzo szybko, na teflonowej patelni, podobnie jak naleśniki. Naleśniki też były by z tego dobre tylko ciasto musiałoby być rzadsze.
Następnym razem dodam troszkę proszku do pieczenia - pewnie będą bardziej puszyste i ładniejsze :)

Name:

Komentarze:

07.02.2008, 15:31 :: 87.239.4.50
emilly
mniami :)